Podporujeme romské studenty na cestě za vzděláním
Podporujeme romské studenty na cestě za vzděláním

PŘÍBĚH DOBRÉ PRAXE: ANIČKA

Vložil/a Romana Procházková 06/20/2024


Anička, která momentálně končí základní školu, oslovila organizaci IQ Roma servis před dvěma lety s prosbou o doučování. Navzdory jejímu odhodlání dodělat základní, a poté nastoupit na střední školu, bylo pro ni vyučování častokrát náročné. Doma neměla klid ani prostor na učení a neměla dostatečnou podporu od rodiny, což mělo vliv na její školní výsledky. Potřebovala hlavně pomoc s doučením látky, v hodně předmětech byla poměrně pozadu. Potřebovala také podporu při rozhodování o svém dalším vzdělání. 

 

S Aničkou jsme museli v první řadě určit to, v čem vidí své největší problémy a nedostatky, a jak by bylo možné je řešit. Dohodli jsme se na pravidelném doučování ze všech předmětů a následně jsme společně vypracovali individuální plán, ve kterém jsme si napsali oblasti, na které by se chtěla zaměřit. Anička potřebovala intenzivní doučování kvůli špatnému prospěchu, proto jsme se dohodli, že bude chodit pravidelně celý listopad a potom se následně domluvíme na dalším postupu.  

 

Spolupráce s Aničkou v rámci doučování si paní doučovatelky chválily. Anička byla pečlivá a pravidelně docházela. S doučovatelkami se na každém doučování věnovaly jinému předmětu, především ale češtině, chemii a angličtině. Když se Anička v předmětech dostatečně zlepšila, ukončili jsme spolupráci a individuální plán s příslibem, že kdyby měla jakékoliv problémy se školou, může se na nás kdykoliv obrátit. 

 

Anička se nám pak ozvala začátkem tohoto roku. Končila základní školu a potřebovala pomoct při výběru střední školy a podání přihlášky. Dohodli jsme si setkání, na kterém jsme mluvili o tom, co by chtěla. Vybrala si soukromou střední školu, která je ale placená, mluvili jsme tedy o tom, jak by to bylo s financováním jejího studia. Aničce jsme představili stipendia, která by jí mohla pomoct studijní náklady pokrýt, a navrhli jí další spolupráci s naším vzdělávacím programem Gendalos. Aničce jsme také pomohli s podáním přihlášky. 

 

Anička si uvědomuje důležitost nynějších kroků a ví, že studium jí může výrazně dopomoct k lepší budoucnosti. I když se trochu bojí, na střední školu se zároveň moc těší. I další člen Aniččiny rodiny následně využil doučování v rámci klubu IQ Roma servis – její mladší bráška, který potřeboval pomoc s matematikou.